A Biblia szerint sorsunk Isten kezében van, nem ismeretlen és rajtunk kívül álló hatalmak, pl. szerelem szeszélyében, ahogy a romantikus szerelmesek gondolják. A szerelemben és a házasságban Isten lényét kell tükröznünk. Hogy ezt tehessük, szakítanunk kell az önzéssel, mert ISten lényege a szeretet.

Az isteni szeretet:

-feltétlen elfogadás (akkor is ha öreg és beteg lesz)

-feltétlen odaadás

-független a hangulattól és érzelmektől - TETT

-független a másik viselkedésétől és viszont szeretetétől is;

-nem "én", hanem "te" központú, ezért személyes.

A mi szerelmünk egymás iránt akkor tükrözi Isten képét, ha a testi vonzalmat és a baráti érzést az isteni szeretet védőburka veszi körül. Ettől lesz tartós, mint a szikla.

Sokan úgy vélik: arra való a szerelem, hogy két fiatalt egymáshoz vezessen. Én is azt hiszem, hogy a szerelem szép, mégsem tanácsolom, hogy egyszerűen "hallgass a szívedre". A szív sok embert becsapott már. A próféta szerint csalárdabb mindennél. Pszichológusként azt mondhatom a szerelemről, hogy az "tudatbeszűkülés" sok "projekcióval", ami megnehezíti, hogy a valóságot lássa az ember. 

Előbb dönts józanul, azután légy szerelmes.

Tudatbeszűkülés: megszűnik körülöttem a világ, csak őt látom.

Projekció: olyannak látom a másikat, amilyennek látni szeretném. Belevetítem az álmaimat, vágyaimat, rávetítem a bennem élő tökéletes lány képét.

 

A Biblia az emberei szívről azt tanítja, hogy 

1. Csalárd. A csalárd szív ragaszkodik a kedvező látszathoz. Gyengeségeit, békétlenségét, bűneit takargatja, ezért nem kér segítséget másoktól; büszkeségből még a házastárs előtt is fenn akarja tartani a belső biztonság látszatát.

2. Gonosz

3. Kemény. A kemény szív nem igényli Isten megoldását; nem akar megbocsátani; nem fordít energiát a kapcsolat javítására. Jézus szavai szerint végső soron a szív keménysége az oka a házassági válásoknak.

Hívő emberek házasságában az a nagyszerű, hogy együtt gyalogolhatunk az Ígéret földje felé. Magam is ismerek boldog házaspárokat. Nem a házasság tette őket boldoggá, hanem Isten közelsége.

Isten jellemformáló eszköze a házasság, mert meg kell tanulnom nem magamra nézve, hanem a páromra nézve élni.

Ki kell ábrázolnunk Krisztus és az egyház kapcsolatát. Krisztus szereti, vezeti, szolgálja az egyházat.

A férj szeresse, vezesse, szolgálja feleségét.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boro.blog.hu/api/trackback/id/tr973025088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása