A harag forrása

2011.05.31. 14:36

 A szeretet...nem gerjed haragra. 1 Kor 13:4-5

A harag önmagában még nem bűn. Az érzelem Isten gondolata volt. Dúlhatnak bennünk olyan érzelmek, mint Káinban, anélkül, hogy követnénk tettében. A harag nem bűn, de bűnhöz vezet. Haragunkból talán nem fakad vérontás, de érzékennyé, ingerlékennyé, indulatossá, sértődékennyé tehet. Elveszítjük a türelmünket? Ezek nem az én fogalmaim, hanem Páltól vettem. Az apostol szerint a szeretet:

- nem érzékenykedik

- nem ingerlékeny

- nem indulatos

- nem sértődős

- nem gerjed haragra

- és nem veszíti el a fejét

Egyes emberek ezt kérdezik:

"Miért nem hallgatja meg Isten az imádságunkat?" "Isten miért nem ad munkahelyet?"Mit kell tennem, hogy bocsánatot kapjak? Egész hátralévő életemben egyetlen hibáért kell fizetnem?"

Álljunk meg egy pillanatra! Nagy felfedezést tettünk? Felgyulladt a lámpa? Most először fedeztük fel haragunk forrását? Nyomon lehet követni keserűségünket visszafelé, addig az érzésig, hogy Isten nem fogadott el? Ha sikerül megtalálnunk az okot (ezt örömmel mondom), megtaláltuk a gyógyulás útját is.

Ha az elutasítás haragot vált ki, nem gyógyít-e ki belőle az elfogadás? Ha a menny elutasító magatartása miatt haragszunk másokra, nem éleszti-e fel irántunk a szeretet, ha a menny befogad? "akinek keveset bocsátottak meg, kevéssé szeret". Ha a megbocsátás szót a befogadás szóval helyettesítjük, nem változtatjuk meg sz ige eredeti mondanivalóját. " Akit kevéssé fogadtak be, kevéssé szeret."

Ha Istent keménynek és igazságtalannak tartjuk, vajon hogy fogunk bánni az emberekkel? Keményen és igazságtalanul. Ha azonban felfedezzük, hogy Isten ránk árasztotta feltétel nélküli szeretetét, vajon megváltozik-e viselkedésünk?

Pál apostol szerint igen. Nála láthatjuk a fordulatot. Vérszomjas ragadozóból szelíd bárány lett. Mi változtatta meg? Találkozott Krisztussal. Isten Krisztusban elfogadott téged. Gondold meg, mit jelent ez!

Isten a haragtól is meg tud szabadítani. Olyan galaxisokat teremtett, amelyeket emberi szem soha meg nem láthat, és olyan szurdokvölgyeket ásott, amelyek nagy része még felfedezésre vár. Az Úr "..meggyógyítja minden betegségedet". Vajon nem szerepel-e ezek között a betegségek között a harag nyomorúsága is?

Vajon meg tudja-e gyógyítani haragvó szívedet?

Szeretnéd? Ez nem becsapós kérdés. Ugyanazt a kérdést teszi fel nekünk is, mint a gutaütöttnek: "Akarsz-e meggyógyulni?" (Ján5:6). Nem mindenki akar. Lehet, hogy a harag rabjai vagyunk. Lehet, hogy a harag személyiségünkhöz tartozik. De ha akarjuk, meg tudja változtatni személyiségünket. Vajon akarjuk-e?

Van jobb választási lehetőségünk? Például elutasítás mentes zónába költözünk? Ha igen, élvezzük az életünket sivatagos szigetünkön.

Vagy inkább hagyjuk a haragunkat a Golgotán. Amikor mások nem fogadnak el, engedjük, hogy Isten elfogadjon. Nem vet ránk rosszalló pillantást. Nem haragszik ránk. Dalra fakad miattunk. Kortyoljunk egy nagyot határtalan szeretetéből és csillapodjunk le.

A bejegyzés trackback címe:

https://boro.blog.hu/api/trackback/id/tr592946093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása